65 jaar Solex NL in Oosterbeek

Op 18 en 19 mei 2013 zijn we naar Oosterbeek geweest.
Hieronder een flimpje:

Het verhaal:
Op 18 mei gingen we voor twee dagen naar het groots opgezette Solexevenement in Oosterbeek, de solex bestond 65 jaar in Nederland. Om 07.30 verzamelen bij Willem Hulleman en net voor achten de brommer op en op weg........

Na 5 minuten eerste stop, ff een pakkie shag halen bij het tankstation en verder naar Klarenbeek om de jongens Diks op te halen (en voor een bak koffie). Een enkeling ging nog ff voor een grote boodschap…. Om 09.00 uur stoppen we even,  net buiten Loenen. De solex van Harrie loopt niet meer, tankje lekt. Over dat tankje gaan we niets vertellen hier. Paco gebeld en een andere solex kwam er in rap tempo aan. Ondertussen een paar van die miniflesjes snaps soldaat gemaakt om de tijd te ledigen. Maar ook de solex van Bert liep niet lekker. Toch maar weer verder.

Omstreeks 09.00 kwamen we aan in Oosterbeek op het feestterrein. Even rondlopen en eens zien wat er allemaal te beleven valt. Al veel bijzondere solexen gezien. Even bijkomen, bakkie koffie. Rond 11.30 uur in de rij voor het lunchpakket en een warme kroket! Daarna opgestapt en naar de camping aan de Nederrijn, om onze slaaphutjes bouwen. Eerst even bij Pietertje aan het schap. Pietertje bleek ook voor stroom en haardhout te kunnen zorgen. Op naar het campingveldje, waar Hagen gelijk al z’n plekkie vond.

Na het opbouwen even een verfrissing (met zo’n kraagje) en maar weer richting feestterrein. We kwamen net op tijd aan voor de toerrit, dat wil zeggen we konden mooi aansluiten en mee het feestterrein oprijden. De bedoeling was om een wereldrecord ‘de langste rij rijdende solexen’ te maken. Dat bleek achteraf niet gelukt te zijn, want er was ‘geen sprake van een continue rijdende sliert’.

Halverwege de middag in de feesttent  de toespraak van de burgemeester, onder het genot van een glaasje schrobbeler. Daarna naar de naastgelegen oude school, waar een mooie tentoonstelling was ingericht. Hier even bijgepraat met techneut en solexicoon Ruurd.
Terug naar het feestterrein, waar we een paar radeloze dames tegen het lijf liepen. Solex dut ut nie….
Dokter Hans gooide zijn charmes in de strijd, maar verlangde voor ons wel eerst een blaadje bier. Als waardering kreeg hij een mooie bloem opgespeld van de dame. 

Net voor vijf uur ging de BBQ open. Ans verzamelde gauw de bonnetjes en ging snel (bijna vooraan) in de rij staan. Paniek toen ze aan de beurt was en 12 bonnetjes inleverde (met dank aan Astrid en Harry). We kwamen er gauw bij staan en namen de volgeladen bordjes in ontvangst.
Een half uurtje later was alles glad. Toen we om het hoekje keken, niet te filmen wat een lange rij wachtenden nog….

Om een uur of zeven  terug naar de camping, Paco en Willy arriveerden met de bus en er werden nog enkele tentjes opgezet. Koelkastje in ‘het huisje’ gezet en relaxen in het lentezonnetje.
Om acht uur werd het toch snel fris na zo’n heldere dag en de kachel van de buren geconfisceerd en geïnstalleerd. Willy Hagen wilde graag kachelboer zijn (maar werd niet kachel later).
Kortom, het werd laat en gezellig. ‘s Nacht werd Pietertje nog verrast en hij moest een treetje bier afstaan. Naar bed. Dat bleek wat kouder dan gedacht in deze mistige nacht. Eentje had er geen last van, hij viel plat in slaap en snurkte gelijk een hard eind weg! Af en toe moest er iemand uit voor een kleine boodschap en eentje stapte nog een verkeerde tent binnen. Later in de nacht werden er enkelen wakker van een grote rijnaak die ronkend en stomend langs de camping ‘denderde’. Verder zullen we maar niet uitweiden over de nachtelijke gebeurtenissen, maar ik houd het erop dat elk setje mekaar lekker warm heeft gehouden. Tip: een solexjas prima dienen als extra deken!

Omstreeks half zes werden we wakker van zwaar gebrom. Hagen bleek al opgestaan en aan de praat te zijn. Een wekker heb je niet nodig dan. Langzaamaan kwam eenieder uit zijn bed en genoot van de ochtendzon en de restjes van het lunchpakketje. Nouja pakketje, er zat echt veel in!

Om acht uur maar weer naar het feestterrein. Vele bijzondere solexen, nog veel meer dan de eerste dag. Bakkie koffie en gereedmaken voor de toerrit. Een erg mooie route gereden en als verrassing een grote pauze in het openluchtmuseum, waar weer een fijn lunchpakket werd verstrekt. Motortje mocht niet lopen, dus moesten we zelf trappen of lopen. Even bijkomen in het zonnetje en hier en daar wat onderhoud gepleegd. De solex van Bert werd er niet beter op en hij kreeg nog lang een duwtje in de rug…..
Na de rit gelijk door naar de camping en de tentjes afgebroken. De bus van Paco werd voor van alles misbruikt zodat we met niet teveel bepakking terug hoefden te rijden.
Maar eerst even langs Pietertje voor een blonde jongen. En een rondje van Pietertje.

Einde van de middag voor de laatste keer naar de feesttent voor een paar mooie woorden van de organisator en voor de verloting. Ook in onze groep vielen er leuke prijzen zoals je op de foto’s kunt zien. Om goed vijf uur was het mooi geweest en togen we op Klarenbeek aan.
Samengevat: Het was een grandioos weekend met een lekker zonnetje. Over vijf jaar weer!
Er werd nog lang nagepraat…