Elfstedentocht op de solex 7 en 8 mei 2016

Zoals twee jaar terug op de jaarvergadering al geopperd werd, we kunnen de elfstedentocht op de solex ook wel zelf organiseren, maar dan in twee dagen. Bijna iedereen vond dat deze rit op één dag rijden wat te veel van het goede. Op de afgelopen jaarvergadering spijkers met koppen geslagen: We gaan op 7 en 8 mei 2016 de elfstedentocht rijden: vrijdags naar de camping en een testrit, dan op za/zo aan de bak!

De animo bleek toch wat minder groot dan gedacht (met een glaasje bier op zijn mensen wat enthousiaster dan de volgende dag en moeders moet het ook maar goedvinden….)

Maar willyH, WillemT, WillemH, Henri, Ans en ons nieuwe lid Remco hadden na de bokbierdag van vorig jaar  zich al aangemeld: We gaan zeker mee!
Ook Sonja en vriend Erwin bleken op de nieuwjaarsreceptie zeer wel geïnteresseerd. Sonja moet wel even vrij vragen in dat drukke weekend.

Zo half april kwamen we even bijeen met ons achten om een en ander op een rijtje te zetten. Het gemaakte plan/tijdschema werd goedgekeurd, op vrijdag om 11.00 een kopje koffie met het vertrouwde krentenbrood, naar Bolsward, een testrit en dan een BBQ. Op zaterdag 130km, daarna ff chinezen, zondag 100km en daarna terug in Teuge voor een balletje ‘plus’. Ans haalt boodschappen, WillemT levert een solex, WillyH haalt bier, WillemH neemt een BBQ, vuurkorf/hout en een paar koelboxen  mee en Erwin regelt een grote aanhanger, allemaal makkelijke mensen, het was allemaal zo geregeld!
De solex van Henri was gelukkig op tijd terug van de revisie bij Ruurd, het blokje van de solex van Sonja was ook helemaal uit elkaar geweest, maar liep daarna toch niet lekker. WillemT was zo vriendelijk zijn tweede solex uit te lenen aan Sonja!  

Aldus geschiedde. Willy Hagen heeft op donderdag z’n lekke band geplakt, dus dat moet verder goed gaan het weekend! Vrijdag 6 mei om 11.00 een bakkie koffie bij Henri. Hier en daar werd tevoren al een solex en aanhanger en wat slaapspullen enzo gebracht. Toen koffie en krentenbrood.
Zoveel spullen dat we met vier auto’s richting Bolsward gingen. Onderweg natuurlijk nog een verkeerde afslag, maar dat mag de pret niet drukken. Hadden we eigenlijk de koelkrat wel ingeladen?

Op de camping het trekkershutje betrokken en twee tentjes opgebouwd. In de ene het setje WillemT en WillyH, in de andere setje Remco en WillemH. Uhh waar zijn de tentstokken?
Uiteindelijk hebben we een fijne truc verzonnen voor de koelkrat en de tentstokken, we praten er verder niet meer over.

Het weer werkte goed mee, strak blauwe hemel en dik 25 graden. Eerst maar even afkoelen met het goed gekoelde bier. Zo halverwege de middag een testrit van dik 30km gemaakt langs de museumdorpjes Allingawier en Exmorra en op de boulevard van Makkum maar even bijkomen.
’s Avond in het zonnetje een knappe BBQ gehouden en het was nog lang gezellig…..

Zaterdagmorgen om 07.30 ging de wekker af. Niet alleen de solex gaat op benzine, Erwin had een prachtig gasstel dat ook benzine lustte als de brandweer: koekepan, spek, eieren. Na een grandioos ontbijt (eieren met spek, brood, bolletjes, (karne)melk en zo nog meer van dat spul gingen we rond 09.30 op weg voor de 130 km ‘noordroute’. Over veel binnenwegen, fietspaden, dijken, (langs) schapen ging het naar Harlingen (koffie), Franeker (bier), Dokkum (2 bier) en Leeuwarden (pfff bier) weer naar het thuishonk in Bolsward.
Bij Bartlehiem over het beroemde fietsbruggetje de Finkerumvaart over gereden. Vanaf hier is het nog ca 10 km naar Leeuwarden, maar eerst moeten de schaatsers nog even dik 25 km links af op de Dokkumer Ee en weer terug. Maar veel bijzonders is het bruggetje niet….. Daarom nog een paar kilometer verder gereden, daar staat het elfstedenmonument. Duizenden tegeltjes als mozaïek aangebracht op de  Canterlandse brug over de Murk. Zeer bijzonder!
Erwin (op de geleende solex van Paco, waarvoor dank) heeft onderweg nogal wat moeten prutsen, de choke verliep steeds. Een stukkie hout ertussen loste het probleem zo’n beetje op. Lastiger was het starten van de solex, na een korte pauze, als deze nog warm was. Erwin heeft wat stukjes moeten lopen…… maar  alstie eenmaal liep dan ging die als een speer!  

Na de laatste stop in Leeuwarden kwamen we om goed 19.00 in Bolsward aan. Eerst maar ff kopje koffie. Chinees gehaald en afgeblust met bier enzo. WillyH houdt van koud bier, desnoods ook een stuk in z’n kraag, maar geen koud bier in z’n nek. U bent gewaarschuwd.
Uuuuh, geen pech gehad geloof ik, maar 15 of 20 schapenhekken langs de dijk is wel meer dan genoeg. 130km eigenlijk ook wel….. morgen de 100km dus…..

Zondagochtend weer hetzelfde ritueel, een superontbijt. Maar ook nog even de solexen bijtanken, tentjes afbreken, trekkershut ontruimen en daarna op weg voor de ‘zuidroute’ naar IJlst, Sneek, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum en terug naar Bolsward. Heel veel fietspaden lang het water en OVER het water, als de brug tenminste open was, of is het dicht…. Ja, brug open is brug omhoog, is dus ff wachten. Brug dicht, is omlaag dus doorrijden (maar meestal niet….). Snap je het nog?

In IJlst kwamen we naast de brug terecht op een klein grasveldje, naast een aangemeerde skûtsje. De eigenaar gevraagd of hij een eindje op een solex wilde rijden, dat wij dan even mochten skûtsje varen. Dat niet…. Maar we mochten wel even dit mooie ‘bootje’ bezichtigen van buiten en van binnen. Erg aardige man die bijna zijn levensverhaal vertelde, want de skûtsje was van zijn grootvader geweest die er vroeger zijn brood mee verdiende. Pa/Ma en een paar kleine kinderen (tot 4 a 5 jaar) in de achterkamer van 3 bij 4 meter. Grotere kinderen, als ze zich maar beetje vast konden houden aan de reling gingen op een kluitje in het vooronder naast de turf.….. je verloor er wel eens eentje onderweg…… nogal sappelen….     
Maar de klok tikt door, snel een bakkie troost en verder via de achterdeur (onooglijk paadje) naar het naastgelegen Sneek. Een vervelend benzineslangetje vastgezet met een trekbandje en weer door.

Hee, ff wachten op het pontje. Hoe ver naar Sloten nog….. toch maar even een damesplasje achter een heggetje en ook maar even een tankje vastgezet. In het mooie stadje Sloten even laven en weer verder.
En toen…. een lekke band. Geen passende sleutel om het voorwiel er uit te halen, maar een band plakken lukt zo ook wel. Later bleek de band toch langzaam leeg te lopen en af en toe dus even oppompen. Ook geen probleem.
 
In Zuid Friesland zagen we vanaf een heuvelrug het IJsselmeer weer verschijnen, een prachtig plaatje in de zomerzon. Een eindje verder een lint van misschien wel duizend grote vliegers (van kitesurfers)  die boven de horizon uitstaken.  Onderweg dachten we even dat er iemand emotioneel werd, maar het was waarschijnlijk soort van hooikoorts ofzo. Iemand anders had er weer een pilletje voor en langzamerhand ging het beter, de rit kon gelukkig afgemaakt worden.
Via Stavoren naar Hindeloopen, waar we het ‘Eerste Friese Schaatsmuseum’ hebben bezocht. Het museum was groter verwacht en er liggen meer spullen dan je denkt, een aanrader!

Rond 18.00 uur waren we terug in Bolsward en kon den de solexen ingeladen worden. Op naar Teuge! Even snel de auto terugbrengen, aanhanger afleveren en ander gerommel zodat we veilig een drankje konden drinken. De broodjes bal en de overgebleven babi pangang lieten zich goed smaken.
We kregen nog een bedankwoordje en op de solexen van Henri en Ans zat ‘opeens’ een klein aandenken. Rond 23.00 uur was het mooi geweest en kachelden we weer op huus an.

Met uitzondering van WillemH en Remco vond de rest van de groep na deze ervaring een solexrit op één dag toch wat te hoog gegrepen. Dat doen we dus volgend jaar niet….. wel zijn er al weer ideeën om volgend jaar weer een meerdaagse tocht te houden!

Kortom: Het waren drie supermooie dagen!!!!!